www.grupabiegowachtmo.fora.pl

Przepisy Machnasia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.grupabiegowachtmo.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:41, 20 Mar 2009    Temat postu: Przepisy Machnasia

[link widoczny dla zalogowanych]

Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
Do tego zakupiłem:

Eskalopki - fix Knorr
pierś z kurczaka,
50dag śmietany 18%,
40dag pieczarek,
2 średnie pory,
Czosnek granulowany, pieprz mielony, sól morska,
ryż, makaron lub ziemniaki.

Zawartość torebki rozrabiamy wedle tego co jest napisane na opakowaniu :rotfl:

Pory, pieczarki i na końcu pierś smażymy na oliwie z oliwek.
Dodajemy do tego rozrobiony sos z torebki.
Smacznego, mi smakowało idę po dokładkę.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Michał dnia Sob 16:41, 21 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krzaku
Moderator



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 292
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:22, 21 Mar 2009    Temat postu:

Żeby to było strasznie samodzielne i trudne danie to nie powiem Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:26, 21 Mar 2009    Temat postu:

Chodzi o to, żeby było dobre, dużo, niedrogo.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krzaku
Moderator



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 292
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:45, 21 Mar 2009    Temat postu:

Machnas napisał:
Chodzi o to, żeby było dobre, dużo, niedrogo.


W takim razie ja mam fajny przepis:

Wchodzisz do Ramzesa i zamawiasz kebeba.

Bardzo dobre, dużo i niedrogo Razz
Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:44, 25 Mar 2009    Temat postu:

Krzaku napisał:
Machnas napisał:
Chodzi o to, żeby było dobre, dużo, niedrogo.


W takim razie ja mam fajny przepis:

Wchodzisz do Ramzesa i zamawiasz kebeba.

Bardzo dobre, dużo i niedrogo Razz
Twisted Evil


To nie przepis tylko pójście na łatwiznę;P

Dziś robię chińszczyznęSmile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krzaku
Moderator



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 292
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:47, 25 Mar 2009    Temat postu:

Nawet nie czujesz jak rymujesz Razz

Za chińszczyzną nie przepadam ;p


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:49, 25 Mar 2009    Temat postu:

Krzaku napisał:
Nawet nie czujesz jak rymujesz Razz

Za chińszczyzną nie przepadam ;p


Bo nie wiesz, co dobre Smile szczególnie własnej roboty jest super.

Co do rymów, nawet nie zajarzyłem Surprised


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:45, 30 Mar 2009    Temat postu: Szybka sałatka na kolację

Szybka sałatka na kolację

1/3 średniej sałaty lodowej
mały por
kilkanaście oliwek
2 plasterki szynki
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku marynowanego lub zwykłego
sól, przyprawy wedle uznania.

Sałatę łamiemy na drobno, pora i szynkę kroimy drobno, dodajemy majonez, musztardę i oliwę. Dosmaczamy przyprawami wedle tego co lubimy bardziej, czy ostrzejszą, czy łagodniejszą.



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Michał dnia Pon 20:47, 30 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tenisista
Tenisiści stołowi



Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 6:01, 31 Mar 2009    Temat postu:

Niezle to wyglada, a czy ta musztarda potrzebna?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 8:12, 31 Mar 2009    Temat postu:

To zależy co lubisz, musztarda zaostrza sałatkęSmile Tak myślałem, żeby dodać jeszcze pomidorka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tenisista
Tenisiści stołowi



Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:39, 31 Mar 2009    Temat postu:

okey sprobuje tylko troszke tej musztarty, bo wole lagodniejsze;p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:11, 01 Kwi 2009    Temat postu:

Jutro wrzucę przepis na wspaniałą zupę meksykańską!!! :rotfl:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:29, 02 Kwi 2009    Temat postu:

Zupa meksykańska

Nie byłem przekonany do przepisu, który usłyszałem w pociągu... No ale trzeba było spróbowaćSmile

1/2kg mięsa mielonego (indyk lub inne wedle upodobań)
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
puszka białej fasoli
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
średni koncentrat pomidorowy
przyprawy
Cebulę i czosnek siekamy na drobną kostkę. Smażymy na oliwie z oliwek razem z mięsem. W drugim naczyniu wlewamy 1,5 litra wody i dodajemy zawartość puszek, bez zalewy. Przysmażone mięso i resztę z patelni wrzucamy do garnka i razem z fasolą, kukurydzą gotujemy ok. 20 minut. Przyprawiamy na ostro lub łagodnie w zależności od upodobań. Dodajemy na koniec koncentrat i jeszcze 5-7 minut gotujemy. Potem już tylko pozostaje skosztować.

PYSIA!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krzaku
Moderator



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 292
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 15:58, 02 Kwi 2009    Temat postu:

I spróbowałeś? I smakowało?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:11, 02 Kwi 2009    Temat postu:

Bardzo dobra, wręcz fantastyczna i w sumie nie trudna do zrobienia. 40 minut i po sprawie. A gar zupy mam na 3 dni!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:53, 13 Kwi 2009    Temat postu:

Właśnie po raz drugi ją zrobiłem na jutro do pracy;P

Może to nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale jest pożywna i bardzo smaczna.



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Michał dnia Pon 19:57, 13 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adi1026
Legioniści



Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:53, 13 Kwi 2009    Temat postu:

Machnaś ale bąki będziesz puszczał po tym nie miłosierne !!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:54, 13 Kwi 2009    Temat postu:

Ee...

Przetestowałem ostatnim razem, nie było tak tragicznie jak piszesz:D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:10, 14 Kwi 2009    Temat postu:

Sałatka kalafiorowa.
Skład sałatki: - kalafior, trzy jajka na twardo, mały por, dwie średnie cebule, 15 dag sera żółtego, majonez, śmietana, 3 ząbki czosnku i wegeta.

Kalafior gotujemy na półmiękko. W międzyczasie pora i cebulkę kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do tego wegety i odstawiamy na 20 min. Kalafior ugotowany musi ostygnąć więc w tym czasie mieszamy ok. 3-4 łyżek śmietany i tyle samo majonezu oraz drobniutko poszatkowany czosnek. Taki mix dodajemy do pora i cebulki. Dokładamy kalafiora i ser żółty, starty na tarce. Efekt wizualny taki sobie, ale mi smakuje wyjątkowo.

Jak będzie robił to dam fotkęSmile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Grupa Biegowa CHTMO



Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chotomów - Legionowo
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:26, 28 Kwi 2009    Temat postu:

W piątek "porwałem" się zrobić bitki, bo pamiętam jakie dobre robiła moja mama.

0,5kg. wołowego
0,5kg. pieczarek
4 duże cebule
troszę grzybów suszonych
mąka, przyprawa do mięsa duszonego Kamisa, pieprz, sól, oliwa z oliwek.
1kg. ziemniaków młodych

Mięso obmywamy i kroimy na cienkie plastry, po czym rozbijamy je tłuczkiem do mięsa:D
Obtaczamy mąką i na wolnym ogniu podsmażamy. W tym samym czasie pieczarki kroimy "na cztery" i wrzucamy do drugiego naczynia razem z umytymi grzybami suszonymi.
Po tym mięso łączymy z grzybami i dorzucamy zeszkloną cebulkę. Dusimy do miękkości. Oczywiście gotujemy ziemniaczki... Palce lizać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.grupabiegowachtmo.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Flower Power phpBB theme by Flowers Online.
Regulamin